Hangi Programlama Dili ?


Açıkcası ben bu sorunun cevabını 3 yıldır arıyorum hala bulmuş değilim :)
Gençliğimde GWBasic le başlamıştım. Sonra Quick Basic çıktı ki uff o ne güzellik artık 10 - 20 - 30 gibi satır numaralarından kurtulmuş daha görsel bir editöre kavuşmuştuk. Küçük şeylerle mutlu olabiliyorduk.
Geçmiş geçti gitti şimdi ve gelecekten bahsetmek sanırım daha münasip. Mevcut diller ve kullanım oranlarını Buradan inceleyebilirsiniz. Tabiki bu dünyadaki istatistiği. Ülkemizde ise malumunuz bu grafik baya farklı. Bu konuya daha sonra değineceğim ben şimdi asıl mavcuya gireyim.

Bence en güzeli Hangi Programlama Dili ? sorusunu aşağıdaki soruları cevapladıktan sonra kendiniz yanıt vermenizdir .

  1. Bir dil öğrenmekteki amacım ne?
  2. Gerçekten gerekli mi öğrenmem?
  3. Kariyer mi? Para mı?
  4. Öğrenmek için ayıracağım süre ne kadar?
  5. Hagi alanlarda projeler geliştirmek istiyorum?
  6. IDE ve Syntax (yazım dili,şekli) olarak ruhumu okşuyor mu?
  7. Bu dil hala destekleniyor ve geliştiriliyor mu?
Bu soruları yanıtladıktan sonra kararı kendiniz rahatlıkla verebilirsiniz. Önemli olan o dil mi bu dil mi? diye çok vakit kaybetmeyin. Yoksa hiçbir dili hakkıyla öğrenemezsiniz (Tecrübeyle sabit). Yukarıdaki sorulara içtenlikle cevap verdikten sonra size uygun olduğuna inandığınız dile hemen başlayın ve artık aklınızda 'acaba şunu mu öğrenseydim, aslında şu dili daha çok övüyorlar' gibi şeytani vesveselere kulaklarınızı tıkayın.
Hangi dil olursa olsun ARAÇTIR. Amaç ise Programdır. Hakkıyla öğrendiğiniz bir dil varsa yani Programcıysanız, başka bir dile geçmek sizin en fazla 1 haftanızı alır. O da IDE ye ve Syntaxlara alışma zamanıdır. Algoritma aynı, OOP aynı, if aynı if for aynı for....

Artık hangi programlama dilini öğreneceğinizi biliyorsunuz ve aklınızda şüphe yok. Eee daha ne duruyorsunuz ? Ne başladınız mı? Peki Allah zihin açıklığı versin. Kolay Gelsin. Başarılar ;)

1 yorum:

macroasm dedi ki...

yazın için teşekkür ederim. güzel hazırlamışsın. dil işini en iyi biçimde gören ve seni mutlu yapan dildir. bence c++.