En çok kullanılan programlama dilleri?

Daha önce Hangi Programlama Dili ? başlıklı yazımda da belirttiğim gibi şimdi bu konuya değinmek istedim. Söz konusu yazımda da vermiş olduğum linkteki tablo aşağıdaki gibidir.

1 1 Java 21.701% +0.17% A
2 2 C 14.908% -3.15% A
3 4 (Visual) Basic 10.748% +0.12% A
4 5 PHP 10.204% +1.08% A
5 3 C++ 9.938% -0.82% A
6 6 Perl 5.416% -0.01% A
7 8 C# 3.583% +0.59% A
8 7 Python 3.025% -0.12% A
9 9 JavaScript 2.722% +0.28% A
10 13 Ruby 2.065% +1.13% A
11 12 PL/SQL 1.860% +0.82% A
12 11 SAS 1.395% -0.54% A
13 16 D 1.370% +0.82% A
14 10 Delphi 1.224% -0.88% A

Bu tablo Ekim 2007 dünya proramlama dillerinin kullanım istatistiği. Her ay güncelleniyor ancak çok farklar oluşmuyor.
Tamamen kendi gözlemlerimden oluşan Türkiye sıralaması da şu şekilde;
  1. Delphi
  2. Php
  3. VBasic
  4. C/C++
  5. Asp
  6. C#
  7. Java
Bu adar sıralama yeterli. Şimdi kıyaslamaya geçelim. Dünyada 1. sırada olan ve %21 gibi müthiş bir orana sahip olan Java Bizde alt sıralarda. Diğer ilginç örnek; Dünyada 14. sırada ve %1.22 gibi bir kullanımla üstelik düşüşte olan Delphi biz de 1. sırada.
Hımm... Büyük bir çelişki var gibime geldi. Yok yok aslında eminim. O zaman bunun sebeplerini irdelemekte fayda var. Tamamen şahsi görüşlerimdir, katılmak zorunda değilsiniz ama katılmamanız gerçekleri değiştirmeyecek :)

  • Dünya ve Türkiye'deki yazılım talepleri hem kalite hem de istek bazında çok farklı boyutta. Ülkemizde ağırlıklı olarak Veri Tabanı / Masaüstü paket programlar revaşta. Dünya da ise daha komplike çalışan ve birçok platformu (Win/Linux/Web/PDA) aynı anda destekleyen projeler istenmekte ve yazılmakta.
  • Dil seçiminde en önemli şeylerden birisi yazılacak programdır. Dolayısıyla Türkiyede istenen veya satılabilen projelere en uygunu yani Delphi, dünyada ise Java en çok kullanılan dil haline gelmiştir.
  • Ülkemiz hem yazılımcılar bazında hem de müşteri bazında dünyayı birebir takip edebilen bir yapıya malesef sahip değildir. Dolayısıyla arada bu derecede bir çelişki oluşmaktadır.
  • İşin başka ve acı boyutlarından birincisi Üniversitelerimizde verilen programlama derslerinde hem yanlış yönlendirmeler olması hem de yetersiz kalınmasıdır.
  • İkinci acı olay ise bu öğrenci arkadaşlarımızın mesleğe atılmalarıyla başlıyor. Ya da alaylı olarak yetişen arkadaşlarımız. Fark yapmaz. Malesef projelerimiz yeterli ArGe, planlama, modelleme, analiz yapılmadan alelacele ve üstünkörü hazırlandığı için; program - müşeri memnuniyeti - geliştirme gibi alanlarda sorunlar çıkması. Şimdi bu konunun dil seçimiyle alakasını kuramadıysanız biraz daha düşünün derim.
  • Bizleri hazırı seven, beleş mezar bulsak acaba girsem mi diye düşünen bir hale getirdiler. Kimler olduğunu siz de çok iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla Java gibi başlı başna bir platformda boğuşmak şimdilik kimsenin işine gelmiyor. Ne zaman ki mecbur kaldık yani yumurta yaklaştı o zaman mecburiyetlerden dolayı işin içine gireriz.
  • Eğitim Şart ! başlıklı yazımda da değindiğim bastırılmış gençlik. Bunun da alakasını kuramadıysanız biraz bahsedeyim. Programlamada ve yeni dil/platformlara merak ve öğrenme arzusu, hakkıyla kullanma becerisini edinebilme duygusundan yoksun olduğumuz için geişmeleri 3-5 sene sonra ancak takip etmeye ÇALIŞIYORUZ.

- Eee canım olmuş? Piyasa bunu istiyor bizde bunu biliyoruz. Amma abarttın olayı! diyenler olabilir.
El Cevap :
- Siz bu kafayla devam edin. Elin oğlu gelsin ülkemizde satsın SAP' ını....

Yazılım piyasası hem gelişme hem de değişim olarak çok hızlı ilerliyor. Biz hala açık trübünden seyreyliyoruz. Böyle giderse staddan dışarı atacaklar. Daha ne kadar müslüman mahallesinde salyangoz sattıracağız? Biz ne zaman başka ülkelerde hurma, çiğ köfte, lahmacun satmaya başlayacağız.
//Sanırım açlık başıma vurdu. Fazla uzatmayayım hemen bir çözüm algoritması üreteyim;
  1. Son cümleler yazılır
  2. 'Yazıyı Yayınla' butonuna basılır
  3. LapTop'un kapatma düğmesine basılır
  4. Koltuktan kalkıp ışık kapatılır
  5. Mutfaga gidilir ve 'karnını doyurmak' proedure si çalıştırılır. // Sahur için ;)
Hadi bana afiyet olsun. Selametle...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Adı bende kalsın gecenlerde bir üniversitede acılan teknopark da ki birim eleman arıyor. Aradıgı dil ise delphi :D oysa ne hayallerim vardı benım teknoparkla ilgili python , java vs. beklerken delphi uhhh!!!. yazı için tesekkürler bu arada . basarılar ;)