Gelecek Web'de mi?

Bidiğiniz gibi Web Programlama çok yaygınlaşmış ve her geçen gün yeni teknolojiler kazanmakta. Çok göz alıcı veya çok değişik/çarpıcı web uygulamaları yapılabilmektedir. Bir çok masaüstü programları bile yavaş yavaş Web üzerine kaymakta.
Buna en güzel örnek şüpesiz ki Google.. Web üzerinden video izleme, kitap okuma,oyun oynama, yazı editörü kullanarak belge oluşturup print edebilme v.s.v.s. http://directory.google.com/Top/Computers/Software/

Peki hiç düşündünüz mü neden web üzerinde bu tür uygulamalara ihtiyaç olsun ki diye?

Bunun 2 temel sebebi var:

1. İnternet konusundaki gibi bir hıza uygun fiyatlarla elbet bir gün kavuşacağız. Dolayısı ile internet daha da önemli bir dünya olacak. (Hala yeterli seviyede değil)

2. Özellikle M$ ın kasıtlı politikaları yüzünden tahminimce 3-5 yıl içerisinde artık Windows da öyle her program çalışmayacak ve her programlama dilinde uygulama yazılamıyacak.Win üzerinde çalışacak M$ programlarının da tuz oranı baya artacak ve tansiyonlarımızı iyice yükseltecek. Yani M$ ın izin verdiği dilde ve tarzda olacak. Bu kısım benim şahsi düşüncem katılmaya bilirsiniz.

İşte bu bilgiler ışığında web uygulamalarının geleceği inanılmaz parlak olarak görüyorum.Son kullanıcılar "neden para vereyim ki internetten işimi görüyorum zaten" şeklinde düşünmeye başlıyacaklar. (Tabi bu geçişin en son yaşanacağı ülkelerden birisi de Türkiye, ama mutlaka yaşanacak)

Madalyonun bir yüzü de gelecekte cep telefonları ile internet erişimin gelişmesi ve daha cazip hale gelmesi. Gene şahsi kanaatimce o günlere ulaştığımızda bazı PC kullanıcıları, PC yerine cep telefonlarını (Cep Bilgisayarları) tercih edecek.

Bu görüşümü destekler nitelikte bir alıntı...

Financial Times'da Google CEO'su Eric Schmidt tarafından yazılmış olan köşe yazısı, firmanın internetin geleceğine bakışını ve stratejilerini yasıtıyor. Tabi ki bizlere de yaratıcı fikirler üstüne düşünmemiz için fırsatlar sunuyor.

Yazının detayına girmeden sadece ana başlıklarını şöyle listelemek istiyorum:

* İnternet mobil cihazlarda, telefonlarda, gelişimini sürdürüyor olacak. Yani yeni nesil internet cepte olacak. Neden mi? Çünkü:
* Cep telefonları PC'lerden daha ucuz.
* Dünyada, PC'lerden 3 kat fazla cep telefonu var ve büyüme 2 kat daha hızlı olarak sürüyor.
* Cep telefonundan internete erişebilenlerin sayısı hergün artıyor.
* Dünya Bankası, dünya nüfusunun 2/3'ünden fazlasının en az bir cep telefonu şebekesinin kapsama alanı içinde yer aldığını bildiriyor.

Bunların dışında benimde eklemek istediğim bazı noktalar var:

* Cep telefonları ile online ödeme sistemi kurmak, faturalama imkanlarından dolayı daha kolay ve kullanışlı.
* Cep telefonu numaranız kullanıcı adı, üyelik, şifre ve bunun gibi dertlere son verebilir.
* GPS teknolojisi sayesinde çok geniş özelliklere sahip uygulamalar hazırlanabilir.
o Adres girmenize gerek kalmadan siparişinizin olduğunuz yere gelmesi
o Google Maps gibi servislerin çok daha etkin kullanılması
o ve diğerleri...
* Skype, MSN Messenger gibi uygulamalar cep telefonları ile çok daha fazla kişiye ulaşabiliyor ve pazarda çok daha geniş yer buluyor olacaklardır. Elbette bu tür yazılımların cep telefonları üzerinde kullanımlarının artması yine yaratıcı çözümleri beraberinde getirecektir.
* vs....vs...


Bu bilgiler ve tahminler ışığında diyebilirim ki GELECEK WEB de...Anladığınız gibi kastetiğim olay 3-5 firmaya şirketimizin de web sayfası olsun mantığı değil. Günümüzde Türkiye de bile bir çok web hizmeti yeniliği çıkıyor. Örnek vermek gerekirse; Her türlü banka işlemlerinizi, Fatura ödeme işlemlerinizi, iş/kayıt başvurularınızı hatta online sınava girme gibi. Daha da sayılabilir.

Sonuç olarak gelecek ne getirir kimse bilemez ancak, geriye dönük olarak teknolojinin geldiği noktaları düşünerek tahmin etmek de çok zor değil. Öyleyse bu gelişimi seyretmek yerine içinde yer almak olmalı amacımız öyle değil mi?

Hiç yorum yok: