OpenSuse on software RAID 5


Geçenlerde 3 TB lık bir arşiv server'ı yapmamız gerekti. Win XP 2 TB dan fazlasını görmeyi başaramamakta. Gerçi ufak tekef hack'lerle mümkün. Yine de M$ a lisans ücreti vermemek adına 5 Adet 750 Gb lık HDD lerimizi Linux ile software RAID 5 yapmak için işe koyulduk.Bu ama için google a sorduk hangi Linux dağıtımını kullanalım diye. O da bize OpenSuse dedi :)
How to install openSUSE on software RAID linkine ulaştık ve aynen dediklerini yapmaya başladık. Raid 5 yaptığımız HDD'leri formatlamaya başladığında işlem yaptığı HDD'den kafa sesi gelmeye başladı. Tam mutlu gülümsemeler kaplamışken simamızı bir an da suratımız düştü. Kısa bir şokdan sonra pc yi kapattık. Yeniden açtığımızda HDD'nin biri açılışta hata verdi. Hata veren HDD ye ne yaptıysak düzelmedi. Format (Fat32,NTFS,ext3...) atmak da fayda etmedi. Fiziksel olarak arızalanmıştı. Yerine sağlam/yeni bir HDD koyarak tekrar OpenSuse'i denedik. Çünkü Suse'ye kabahati yüklemek için bir deneme daha yapmak lazımdı. Belki gerçekten HDD'de bir üretim hatası vardı, ya da başka bir sebep. İşlemi openSuse'de yeniden başlattık. Yine format kısmına geldiğinde bu sefer başka bir HDD den sen gelmeye başladı. Bu kez tereddütsüz kapattık ve kurtardık HDD'yi.Sonuç olarak M$ lisansı alarak server'ı Raid 5 ile hazır hale getirdik. Yıllardır openSource ve Linux taraftarı ve savunucusu olarak ne yalan söyliyeyim zoruma gitti :(


2 yorum:

aLonE CoDeR dedi ki...

düşmez kalkmaz bir Allah..

Adsız dedi ki...

Oncelikle gecmis olsun...

Walla hocam ne yalan soyliim yazinizi okudum ve ben de $ok oldum. Cunku software raid ile bugune kadar en az 10 kurulum yaptim ve kurdugum sunuculardan biri yaklasik 4 yildir, digeri de yaklasik 10 aydir faal durumda. Boyle bi fiziksel arizanin olmasi bana hayli garip geldi ama sonucta elektronik alet :)

Yalniz sunu da soyleyeyim ben software raidde Raid 1 kullandim ve Centos yukledim...